Nový recept na chléb

12.06.2020 09:59

300g žitného kvásku - Příprava kvásku je sice složitý proces, ale není problém si ho připravit doma. Nejdůležitější je voda, z té chemicky upravené, to moc nefunguje. 750 ml sklenice na zavařování, do půlky dolít vodou a dosypat po hrdlo žitnou, jemně mletou moukou a zamíchat nejlépe dřevnou špachtlí. Lehce zavřít víčkem, nedávat do lednice a nechat v pokojové teplotě. Lepší je postavit na dezertní talířek. protože když je kvásek v nejlepším, přeteče sklenici. Nový kvásek začne startovat do druhého dne. Po použití sklenici nevymývat. Umýt z venku sklenici a omýt víčko. Zavřít a uchovat v lednici pro příští výrobu kvásku.

300g žitné a pšeničné mouky (lepší je více žitné)

170g vody

12 g soli

5 g kmínu

špetka rozmělněného anýzu

Všechny suroviny mícháme v robotickém hnětači. Alespoň 3 minuty !!!!  Pokud se Vám bude zdát těsto řidší, nebojte se. Vemte formu na hřbety, vložte a vytvarujte do něj pečící papír a těsto přesuňte. Nechte kynout do té doby než se těsto samo zvedne. Alespoň o kousek:)))) Pak strčte do trouby na 230°C a horkovzduch. Pečeme cca 45 min. Nemusíte troubu předehřívat. Do trouby vložte na dno misku s vodou, aby při pečení chléb nevysychal. Upečený chléb vyklopte a nechte vychladnout. Pečící papír bude sice přilepený, ale ještě z vlažného, to jde opatrně strhnout.

 

Dobrou chuť !!!!