Za čistou přírodu kolem nás

27.04.2019 22:46

     Mrtvá velryba - 25 kg plastů v žaludku, atd. Jedna z posledních zpráv ze světa. Proč k tomu muselo dojít? Protože člověk, homo sapiens, je nenapravitelný. Zrodil se nápad jít a podívat se, jak to vypadá kolem naší řeky Rolavy. Nikomu se moc nechtělo, ale výsledek stojí za to. Ten pocit, že jsme něco málo udělali pro záchranu alespoň jedné velryby, je úžasný. Sešli jsme se jen ve čtyřech. Prošli jsme levý břeh po směru toku, od ČOV Vlnap až po bývalou lagunu pod Okružní na dolní Suché. Neskutečné co všechno se dá hodit do řeky. A to je jedna strana řeky, v délce 500m. V tomto úseku se nasbíralo okolo 15-ti plastových pytlů. Já osobně nechápu, proč se ještě nezálohují plastové láhve od piva a limonád, o plechovkách nemluvě. Jde to u západních sousedů, nevím proč by to nemohlo jít u nás. Nevážíme si toho, co tady máme, pro své potomky necháváme pěknou pozůstalost. Potom jsme byli rádi, že jsme mohli navštívit nový provoz čistírny odpadních vod na Pozorce. Neuvěříte co se dá vše vyhodit do toalety. Ušní tyčinky, umělé ubrousky, tampóny, vložky, ale i různé drobné plastové předměty. Toto vše přiteče do čistírny, kde se s tím musejí potýkat a zabezpečit plynulý provoz. 

 Chtěli bychom vás, my čtyři "mušketýři" , požádat, aby jste se zamysleli nad tím co a kam zahazujete. Ona ta omšelá věta, Třiďte odpad, má to smysl, je opravdu míněna vážně. Jednou ty plasty budou mít v žaludku i naše děti.

 

PŘEDEM VÁM VŠEM DĚKUJEME ZA PODPORU A TĚŠÍME SE, ŽE DO TOHO NĚKDY PŮJDETE S NÁMI. TŘEBA ZASE DALŠÍ 500 M NA DRUHÉM BŘEHU.

Přitom je to tak krásná řeka. Stojí za to se podívat až k ní.