Životní prostředí

04.02.2018 09:27

Ekologické čisticí a prací přípravky šetří přírodu, pokožku i peníze

Ekologický přípravek lze bezpečně poznat podle značky Ekologicky šetrný výrobek. foto: archiv autora
Ekologický přípravek lze bezpečně poznat podle značky Ekologicky šetrný výrobek. 
Proč používat ekologické přípravky

Každý den lidé ve svých domácnostech myjí nádobí, uklízí a perou prádlo. K tomu velká většina používá spoustu chemikálií. Jedná se o různé saponáty (tenzidy), prášky na praní apod. Ty potom spolu se špinavou vodou vypouští do odpadů. Odtamtud putují kanály nebo stokami až do řek. Velkou měrou právě tohle ovlivňuje ekosystém řek a má to neblahý vliv na celé životní prostředí.

 
 

Jedinci s citlivou pokožkou a alergici kvůli tomu mohou trpět exémy, svěděním a vyrážkami. Bohužel mnoho lidí o tomhle nikdy neslyšelo nebo se nad tím ani nezamyslelo. Přitom je to tak prostá a logická věc. K čemu nám jsou všechny ty chemikálie, když se dají místo nich používat zcela přírodní prostředky? Ušetříme tím nejen přírodu a naši pokožku, ale také peníze.

Ekologické přípravky totiž fungují na bázi jednoduché přeměny a rozkladu látek. Neobsahují zbytečné příměsi a plnidla. K jejich vysoké účinnosti postačí použití i velmi malého množství prostředku. Když jsou pak vypuštěné spolu s vodou do přírody, rozloží se tam během několika hodin.

U klasických chemických čisticích a mycích prostředků trvá rozklad mnohdy i desítky let. Některé z nich jsou totiž ještě složitější než pouhé směsi chemických sloučenin. Obsahují například tenzidy, látky měnící pH, žíraviny, změkčovače vody, oxidační činidla, složky měnící pěnivost a ovlivňující viskozitu, optické zjasňovače, barviva, parfémy a konzervanty.

Jak poznat ekologický prostředek

Značku Ekologicky šetrný výrobek uděluje u nás Ministerstvo životního prostředí ČR od roku 1994. V rámci Evropské unie je to Ekoznačka EU. Výrobce, který chce na svém výrobku uvádět ekoznačku, musí splnit přísná kritéria a zaplatit poplatek.

Posuzují se při tom ekologické parametry produktu nejen během jeho používání, ale i při jeho výrobě a při dopravě surovin. Zaleží také na tom, zda se dá obal výrobku snadno recyklovat. Důležitá je celková zátěž pro životní prostředí.

Podle ekoznaček zákazník při výběru přípravku snadno pozná na první pohled, že se jedná o prověřený produkt šetrný k přírodě. Seznam konkrétních ekologicky šetrných výrobků je možné najít webu CENIA.

www1.cenia.cz/www/ekoznaceni/ekologicky-setrne-vyrobky

                                                                                                                                                                                   zdroj web